fbpx

Историја

Јелена Топаловић

Професор историје
Филозофски факултет, Универзитет у Београду

Образовање и васпитање је вишесмерни процес на релацији наставник-ученик-родитељ. Направити човека је највећи и најтежи циљ наставничког позива. Без сарадње наставника и родитеља циљ је неостварљив. Васпитне циљеве стављам испред образовних. Сва деца ће научити историју, ја њих али и они мене. Деца инспиришу да будем њима добар наставник. Она су креативна, она су дигитализована, модерна, сналажљива, храбра,…  На нама је да их сачувамо и инспиришемо да израсту у добре људе, а неки ће можда бити и будући историчари.

Један од пројеката који смо покренули моје колеге и ја, јесте „Школски мозаик“. Пројекат је покренут на иницијативу једног родитеља, у циљу развијања најлепших вредности у детету.

Љиљана Дукић Рајковић

Наставница историје, Филозофски факултет Универзитета у Београду

„Историја је учитељица живота“, Цицеронова је мисао, а мени као наставници је важно да ученици заволе историју, да разумеју прошлост, истражују је и повезују са садашњошћу. Учим их да историја није досадна наука препуна ратова и година, већ много више од тога, да је она свуда око нас, да је не уче само у школи и из уџбеника, већ и у музеју, архиву, цркви, позоришту, библиотеци, на изложби, екскурзији, летовању. Уколико поштујемо и не заборављамо прошлост, снажнији смо и спремнији за многе изазове који су пред нама.

Сматрам да историја, као наставни предмет, има важну улогу у савременом образовању, од стицања међупредметних компетенција, преко целоживотног учења, па до развоја критичког мишљења. Интерактивно учење је императив 21. века, те се фокус у мојој настави често помера са наративног приступа на групни рад, истраживачке и диференциране задатке, употребу ИКТ-а, и наравно, сарадњу са колегама и колегиницама у пројектној настави.

Као дугогодишња координаторка Ученичког парламента, заједно са ученицима  и другим наставницима, реализовала сам бројне акције, од којих највећи значај имају оне хуманитарног карактера. Учествовала сам у међушколским пројектима, била предавач на међународним конференцијама, објављени су ми радови у Зборницима „Час за углед“ и „Дигитални час“, написала сам рецензије за више основношколских уџбеника историје.

Посебно сам поносна на ученике који су 2016. године освојили два првa места на Смотри истраживачких радова „Истраживањем до знања“. Животни, академски и професионални успеси мојих ученика, као и сазнање да раде оно што воле најбоље што могу, најдража су ми награда за целокупан рад у школи.

Иди на врх

Pin It on Pinterest