fbpx

Предлози слободних активности у оквиру обогаћеног једносменског рада

Драги ученици, пред вама се налазе предлози слободних активности у оквиру обогаћеног једносменског рада са којим планирамо да започнемо следећу школску годину. Сваки ученик може да се пријави за највише две активности. Активности нису обавезне. Молимо вас да вашим одељењским старешинама пријавите назив активности за коју сте заинтересовани до среде 10. јуна 2020. године како бисмо се правовремено припремили за почетак школске године. Више информација о предлозима наћи ћете на сајту наше школе.

  назив опис реализатор
1. МАТЕМАТИЧКА ИГРАОНИЦА Играоница би се одвијала кроз теме на двонедељном или месечном нивоу (у договору са децом), у кабинетима математике и информатике,у зависности од теме.

На деци забаван начин представићемо математику кроз: античку математику, историју математике, логичке задатке, бројеве (број p), компјутерске игре (Minecraft), израду модела фигура од папира које срећемо у игрици и прављење Minecraft – града, апликације на телефонима (Euclidea, Pithagorea, Geometrix), обучавање за рад у програмима GeoGebra, Scratch, математичке игре, судоку, шах, задатке са шибицама, проблеме кретања, занимљиве квадрате и троуглове, израду Питагориног дрвета, Гуливерова путовања, Танграм, оригами, трикове за брже рачунање, слагање Рубикове коцке, детективске задатке, досетке и трикове, уметност (Math art), израду накита,…

За више информација: Математичка играоница

Вера Каџибанов, Јелена Белча, Јована Марковић и

Славица Драгославић

2. МЛАДИ ФИЗИЧАР Ученици ће на часовима имати прилику да се баве израдом експеримената који су изводљиви и у кућним условима и на редовним часовима.  Сами ће смишљати и реализовати експеримент уз асистенцију наставника. Активности које подстичу развијање маште и повезивање свих природних наука. Пратиће нова достигнућа из области савремене науке.  Могуће посећивање музеја природних наука.

За више информација: Млади физичар

Милица Ђекић
3. ДИГИТАЛНИ БИОЛОЗИ Волимо и учимо о планети Земљи и њеним становницима и уз помоћ паметног телефона и рачунара.

Кроз разне игрице, дигиталне дисекције и 3Д моделе животиња, учићемо о живим бићима на малим и великим екранима. Откривамо тајне живог света на другачији начин, па тако у дигиталном свету лако можемо да стигнемо и до највећих дубина океана и истражујемо која се бића крију у том вечитом мраку. Кроз игру, маштовитост и рад на рачунару до нових биолошких знања и вештина.

За више информација: Дигитални биолози

Ана Петровић,

Љиљана Ђоровић Јовановић

4. BENVENUTI TUTTI Драги ученици,

Имаћете ту част да у вашој школи проговорите најлепшим језиком на целом свету-италијанским. Lingua del sì како га још зову, где се чује сИ, језик је најлепше државе на свету – Il più bel paese del mondo. Италија и ја вас чекамо у вашој учионици.

Кроз разносврсне активности упознаћемо  Италију (Il più bel paese del mondo, 20 регија, Рим-главни град, Ватикан, Сан Марино,  4мора, 2 острва-Сицилија, Сардинија, најбитније знаменитости појединих градова); италијанску кухињу (i pasti), спорт, филмску продукцију, моду, италијанске празнике ( прославе и фолклор), екологију, сликарство, школе у Италији…

За више информација: BENVENUTI TUTTI

Јелена Милић
5. ФРАНЦУСКА ДРАМСКА РАДИОНИЦА Дођите да учимо француски кроз игру и глуму! Теме и језичке структуре би се могле ослањати на актуелне наставне теме и садржаје, или бисмо обрађивали одређени драмски комад, причу,бајку...

За више информација: Француска драмска радионица

Јелена Росић
6. “ОБРАЗОВНИ КРУГ” Дођите да се дружимо, да у пријатној атмосфери учимо заједно и једни од других, да  истражујемо и стварамо, да заједно обилазимо знаменитости Београда које ћемо представити нашим другарима у Француској, да их проведемо улицама Београда, музејима, да им покажемо где и како учимо и живимо, да их упознамо са нашим породицама и пријатељима, да заједно откријемо „Француско-српско пријатељство“ .

Дођи, учествуј, бирај, обилази, стварај, упознај, представљај и бићеш богатији за нова искуства и пријатељства!

За више информација: Образовни круг

Невенка Јоксовић,

 

7. ENGLISH CORNER Хајде заједно да направимо наш кутак и будемо креативни на енглеском језику! Бираћемо теме које нам се допадају и показати свима шта све умемо, а трудићемо се и да енглески приближимо другима. Реч је наше најмоћније оружје.

За више информација: English Corner

Зорана Ђорђевић
8. THE BOOK LOVERS CLUB Захваљујући читању развијамо ум, машту, креативност… Кроз књижевна дела и ликове доживљавамо различите догађаје и ситуације са којима се нисмо сусретали. Бег од свакодневнице и тренутни предах од обавеза свима увек пријају.

За више информација: The Book Lovers Club

 

Тијана Сарић
9. ФИТНЕС-АЕРОБИК Аеробик вежбе су комбинација  ритмичких вежби  које прати музика.

Музика даје основни карактер овом спорту, а то је уживање у ритмичном и кореографском извођењу вежби у групи и у дружењу.

За више информација:Фитнес – аеробик

Јелена Тонић
10. АУДИО-ВИЗУЕЛНА СВАШТАРА Заједно бирамо теме којима ћемо се бавити. Имаћете прилику да покажете своје таленте и да их негујемо. Планирамо да посећујемо знаменитости нашег града, музеје, изложбе, сликарске атељее, као и одлазак код професионалаца који се баве неком аудио-визуелном уметношћу. Позваћемо у госте професионалне глумаце, костимографа и др. На часовима ћемо се бавити цртањем, сликањем, сценографијом… Учићемо о филму, реклами, а и сами ћемо стварати аудио-визуелне садржаје.

За више информација: Аудио-визуелна сваштара

Јадранка Бежановић Совиљ

Јелена Топаловић

Ксенија Жутобрадић

11. ПУТ ДО КРЕАТИВНОСТИ Ученици ће моћи да своје идеје (у смислу избора материјала и самог предмета) реализују у оквиру ове слободне активности. Ова слободна активност ће бити у корелацији са другим слободним активностима. Ученик ће имати могућност да теоретске замисли у оквиру неке друге слободне активности, реализује практично у оквиру активности  „Пут до креативности“.

За више информација: Пут до креативности

Слађана Лукјановић
12. ШКОЛСКИ МОЗАИК Улепшајмо школу!

Окупљање око израде уметничког дела-мозаика, повезује децу различитих способности, њихове родитеље и наставнике, показује колико је свако од нас, као део једног великог мозаика вредан и колико једни друге можемо обогатити делећи емоције, комуницирајући, стварајући заједно нешто лепо, вредно и непролазно.

Повезивање деце, родитеља и наставника и развој  личности појединца за добробит заједнице, кроз заједничко ангажовање на изради једног уметничког дела трајне вредности.

За више информација:Школски мозаик

Јадранка Бежановић Совиљ

Јелена Топаловић

Вера Каџибанов

13. САВРЕМЕНИ РОБИНСОНИ Дођите да се играмо заједно! Ово су неке од идеја које ћемо спроводити у дело;Креатори  игре (ученици ће сами осмислити оригиналну друштвену игру)

Занатлије (правићемо сами оруђе за рад), Офлајн (провешћемо неколико дана без мобилних телефона и интернета), Робинсонов дневник, Поруке у боци, Пешчани сат,

Мапа острва са благом, Спакуј три ствари за пусто острво,Са ким би отишао на пусто острво

За више информација: САВРЕМЕНИ РОБИНСОНИ

Ксенија Жутобрадић, Јелена Цупарић
14. ЧИТАЛАЧКИ КЛУБ Сигурно вам се десило да сте прочитали неку добру књигу и да сте осетили потребу да о њој с неким поразговарате. Можда некима треба мотивација за читање, можда препорука за добру књигу.

Све то наћи ћете у Читалачком клубу, месту сусрета оних који воле књигу и читање.

За више информација: Читалачки клуб

Звездана Шевић
15. ПОКАЖИ ШТА МОЖЕШ, ПОСТАНИ ЛИДЕР ЦЕНТРА ЗА ВРШЊАЧКО УЧЕЊЕ Центар МЕНТОР подржава успех ученика кроз недељне 50-минутне интерактивне групе. Оснажујемо ученике (менторе), који су били успешни у претходној години и стручно их обучавамо како би другима помогли да развију своје концептуално знање и самопоуздање. Обучавамо их различитим техникама, алатима и средствима за учење. Промовишемо их у сваком погледу. Уколико вам је потребна помоћ у учењу, ово је право место за вас. Желимо да вам пружимо емоционално сигурно, смисленом учењу усмерено окружење, које ће водити обучени вршњачки тутори у координацији са стручњаком. Рад група се одвија једном недељно у току целе школске године, што вам омогућава да редовно развијате своје знање у сигурном, колаборативном и интерактивном окружењу. Учење уз помоћ вршњака фантастичан је начин да добијете згодне савете и трикове о свему, од припреме за тестове до коришћења доступних ресурса. Надамо се да ћемо те видети тамо!

За више информација: Покажи шта можеш, постани ЛИДЕР центра за вршњачко учење

Верица Арула

Маријана Стефановић

16. ДРАМА, ЖИВОТ, ДОГАЂАЈИ Стварање кроз креативну драму је учење за живот – кроз искуство драмске игре учесници повезују лична питања и доживљаје са предметом учења – на пример са историјским догађајима или темом и радњом књижевног дела, а ми ћемо кренути од мита о Минотауру и лавиринту. У креативном процесу најважнији је сам процес као искуство стварања и учења које постаје лично, дубоко доживљено знање и саставни део личности. Сви учесници равноправно учествују у креативном процесу – на пример наставник и ученици. Позоришна представа која може да настане из тог процеса заједничко је дело свих учесника – чланова креативног тима. Kреативна драма младим људима даје глас, омогућава им да саопште реативна драма младим људима даје глас, омогућава им да саопште оно што имају потребу да искажу, на начин снажан, дирљив и креативан у исти мах, а тај глас се чује далеко и оставља дубок траг.

За више информација: ДРАМА, ЖИВОТ И ДОГАЂАЈИ

Верица Арула,

Маријана Стефановић

17. ЗАКЛЕО СЕ БУМБАР Ако си заљубљеник у природу онда је ово права радионица за тебе. Дођи да заједно пратимо, посматрамо, негујемо, заштитимо, фотографишемо, ослушкујемо, истражимо, препознамо и упознамо жива бића која нас окружују.

За више информација: Заклео се бумбар

Љиљана Ђоровић Јовановић, Ана Петровић
18. ДАРУЈЕМ ТИ ПРАЗНИКЕ
 Наше празничне радионице намењене су свима од петог до осмог разреда.

Саставићемо календар празника и важних датума и договорити се на који начин их обележавамо. Са задовољством вас позивамо на радионице везане за различите празнике које ћемо обележавати на најмаштовитије начине кроз кратке представе, припрему трпезе, осликавање кишобрана и одеће у духу празника, израду породичног стабла, посете различитим интитуцијама у Београду, повезивање са ученицима из других делова Србије…  Од тренутка када нам се придружите, почнете да се дружите, забављате се и учите неке сјајне нове вештине! Током вашег боравка у радионицама постаћете самопоузданији, друштвено свеснији и обогаћени знањима из веома шароликих области. У току рада у нашим празничним радионицама, позваћемо породицу и пријатеље и поделити са њима задовољсто и знање.

За више информација: Дарујем ти празнике

Верица Арула, Светлана Тонић
19. СТОНИ ТЕНИС Дођите да се играмо, дружимо, губимо и побеђујемо. Учићемо правила игре, али и да поштујемо противника, вежбамо наше тело и дух. Чекамо вас са рекетима!

За више информација: стони тенис

Никица Станојковић, Љубомир Стојановић
20. МАГИЈА ЗВАНА БЕОГРАД – НЕИСПРИЧАНА

ПРИЧА

Ако волиш свој град, хајде да заједно откријемо његову магију, истражимо га и још боље упознајмо његове многобројне чари!

За више информација: МАГИЈА ЗВАНА БЕОГРАД – НЕИСПРИЧАНА ПРИЧА

Љиљана Рајковић
21. ГЕОГРАФСКА КВИЗОМАНИЈА Кроз игру, радозналост, практичан рад и рад на рачунару, повезујемо природу и друшво и законе који у њима владају!

За више информација: Географска квизоманија

Маријана Петровић Мурић и Кристина Ђорђевић
Иди на врх

Pin It on Pinterest