fbpx

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА

800 ГОДИНА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ОДРЖАНА СВЕЧАНА СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ОШ „БРАНИСЛАВ НУШИЋ“

Свечаном академијом 27. јануара наша се школа прикључила прослави јубилеја 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

Школа је ове године своја врата отворила широм за све њене пријатеље, родитеље, садашње и бивше ученике, како би прославила најдивнијег светитељ,а првог српског архиепископа, Саву.

Велики број посетилаца 27. јануара испунио је свечану салу у ишчекивању најсвечанијег чина резања сласког колача. Од 12 часова пристигао је протојереј-ставрофор Драган Павловић у пратњи ђакона и појаца Цркве рођења Светог Јована Крститеља. Након прочитане молитве и резања славког колача, прота Драган је изразито надахнутом беседом поздравио све присутне речима љубави, пожелевши свима да још дуго , дуго свечано прослављају име највећег светитеља нашег народа.

Велика је част што је по благослову Цркве, наша школа имала прилику да заједно са редакцијом часописа Светосавског звонца прослави славу Светога Саву.  Делегацију из Српске Патријаршије представљали су госпођа Радмила Мишев и господин Димитрије Стикић.

Свечани програм отворен је светосавском химном у извођењу хора ОШ Бранислав Нушић”.

У име директора, госпође Маријане Стефановић и колектива школе, све присутне поздравио је наставник верске наставе Владимир Д. Радовић, упознавши их са значејем тако великог јубилеја за наш народ.

Свечану беседу одржала је главна и одговорна уредница часописа Светосавско звоцне, госпођа Радмила Мишев. Прелепо и надасве поучно слово изазвало је одушевљење код многих присутних, што је резултирало иницијативом да чувена бака Рада чешће долази код наших ђака.

У наставку програма, присутни су имали прилику да погледају представу о Светом Сави у три чина.

Први чин је био намењен најмлађим гледаоцима, па су уживали у гледању представе Свети Сава и животиње које иду у Јерусалим“, у извођењу Косте, Галине, Драгане, Косте, Дуње, Андреја и Лене.

Други чин је био савремени играни комад за старије основце под називом  Где бежиш Саво“ у сјајном извођењу Катарине Калањ и Саве Петровића.

У трећием чину чули смо „ Жичку беседу о правој вери“ у изванредном извођењу ученика Павла Вујачића.

Након завршетка представе уследио је говор директора школе Маријане Стефановић, која је срдачним поздравом отпочела даривање најлепших изданака школе , ученика који су награђени на литерарном и ликовном Светосавском конкурсу:

Иван Стојановић-Срећковић 5/2

Марија Тодоровић 6/2

Павле Вујачић 7/4

Лана Станић 3/4

Саво Марковић 5/1

Драгана Станковић 5/3

Андреа Рељић 7/1

Андријана Матески 4/4

Лена Анђелковић 1/2

Софија Марчевић 2/2

Посебном наградом поздравили смо прошлогодишњег ученика генерације Павла Стаменића, са најузвишенијим речима хвале и подршке за даље напредовање.

Светосавска академија се завршила доделом награда за најбоље одељење.

Наиме, кабинет за верску наставу, доделио је награду за најбоље одељење са назнаком да се ова награда додељује за неприкосновено другарско понашање, за изразиту дисциплину, за другарску добру намеру, без осећаја поделе на расној, верској, материјалној или било којој другој основи.

Овако значајну награду добило је одељење 5/2 , а награде су и уме целог одељења примили Исидора Затезало и Никола Стојчић.

Благодарећи пријатељима школе, сви присутни су добили на дар дечији часопис „Светосавско Звонце“.

                                                                                                                                               Владимир Д. Радовић

Иди на врх

Pin It on Pinterest