fbpx

„Умрежена Србија“ на кампу КРОС РТС „Пожаревац 2023“

Активности у оквиру „Умрежене Србије“ су настављене на Кампу „Пожаревац 2023“ од 7.-16. јула. Ученици наше школе Нина Тохољ, Теодора Ивановић, Стефан Марковић и Владимир Ћосић, у пратњи наставнице Невенке Јоксовић су имали прилику да буду међу 146. деце и њихових пратилаца из 10 европских земаља: Шпанија, Француска, Италија, Норвешка, Данска, Румунија, Словенија, Хрватска, Република Српска и Србија.

Уз образовне садржаје који су, уметничке и спортске интерактивне радионице, програм је обухватио и обилазак културних и историјских знаменитости града-домаћина и Браничевског округа.

Десетодневни програм је започет окупљањем учесника Кампа испред Радио Београда, обиласком Храма Светог Саве где нам је величанствени пријем и добродошлицу и сретан пут за Пожаревац пожелео владика Петар.

Дом ученика пољопривредне школе „Соња Маринковић“, где су учесниици Кампа били смештени је био база у којој су реализоване активности, место упознавања, дружења и полазиште ка прелепим дестинацијама Браничевског округа. Свакодневни излети и посете ће сигурно бити део дивних сећања на Камп 2023.- посете локалитетима у самом Пожаревцу -Градска општина и гостопримство љубазног домаћина -градоначелника Саше Павловића, пожаревачки хиподром ( демонстарција вештина Коњичког друштва „Кнез Михаило“) – Етно парк Тулба, Саборна црква, Народни Музеј, Галерија Милене Павловић Барили, затим обилазак археолошког налазишта Виминацијум и посета локалитета (Римске терме, Римски амфитеатар, Маузолеј у којем је највјероватније сахрањен римски император Хостилијан, Мамут парк, Домус/ Научно истраживачки и Туристичке центар). 

У Петровцу на Млави смо посетили Завичајни музеј где смо видели оригиналне предмете и копије накита Драге Машин, оригинални дневник Лепог Лазе и краљичине медаље, уживали смо у невероватним призорима Крупajског врела и посети манастира Горњак. Током сусрета у Градској кући имали смо прилику да у разговору са вршиоцем дужности министра просвете Ђорђем Милићевићем , пренесемо наша искуства и начин вишегодиње сарадње и дружења са допунском школом српког језика у Париском региону.

Презентовање држава учесница Кампа је прилика да деца преко кратких презентација и специјалитета упознају остале учеснике Кампа са државом из које долазе. Презентовање Србије је започео наш Стефан „Здравицом народу срспком“, Љубивоја Ршумовића , следили су градови из којих долазимо. Сава Петровић, садашњи гимназијалац и сарадник Кроса РТС, а бивши ученик наше школе и учесник „Образовног круга“, је као део наше екипе представио београдске знаменитости а Нина, Стефан, Теодора и Влада су представили школу и активности кроз које реализују своја умећа.

Овогодишњи Камп је завршен уз сузе, загрљаје и обећања да ћемо се трудити и да добијемо прилику да се дружимо и следеће године.

Активности Кампа су медијски пропраћене, репортажу можете погледати на:

https://www.facebook.com/krosrts/videos/1015702026534719

Детаљне активности сваког дана:  http://krosrts.rs/vesti

Иди на врх

Pin It on Pinterest