fbpx

Умрежена Србија (Образовни круг / сусретања)

Пројекат је започет 20. марта видео конференцијом „Умрежена Србија“ и „Идентитетска веза“ („Образовни круг / „Сусретања“). Отварајући образовне активности у оквиру Кроса РТС-а, Министар просвете Бранко Ружић је поручио деци да буду “слободоумни, неустрашиви, дружељубиви, да гаје критички дух, да испољавају креативност и иновативност“. Пројекат ове године реализује 40 школа у Србији и дијаспори.

Већ 6 година партнери наше школе су деца из српске допунске школе париског региона. Ове школске године 3 видео сусрета смо реализовали са ученицима Српке допунске школе у Обервилијеу и њиховом наставницом Катарином Страиловић.

1.тема- „Објасни ми шта значи“ ђаци из Француске су тумачили и преводили на српски француске изразе (presser quelquun comme un citron, se mettre sur son trente et un, mettre lamain à la pate, avoir les dents longues), а ђаци из Србије су српске изразе преводили и тумачили на француском (пољубио сам врата, пустити мозак на пашу, смеје се као луд на брашно, меша бабе и жабе, лењ као буба, путуј игумане и не мисли на манастир).

2.тема- „Спортови и слободно време“ су реализовани кроз квизове. Сазнали смо и на који начин се може квалитетно испунисти слободно време. Међу нашим другарима из Обервилијеа је и Лазар Јосић интернационални џудо судија.

3.тема „Пријатељство“ Овај сусрет су започели ученици из допунске школе српског језика интерпретацијом песме „Другарство ти вреди више“ Пере Зубца. Ученици из Нушића су правили свој речник пријатељствa на француском језику. Обогаћени новим сазнањима и другарима ученици су се поздравили , пожелели једни другима леп распуст и заказали наставак дружења у септембру.

Наши ученици Нина Тохољ, Теодора Ивановић, Лара Чеко, Лазар Јејић,Тамара Наумовић, Владимир Ћосић, Стефан Марковић, Андрија Глувић, Лана Ђурић, Јована Лазовић, Сара Радуловић, Нина Радосављевић и Теодора Тасић су реализујући садржаје на задате теме, истраживали, дружили се, унапређивали и вежбали језичке компетенције на француском језику и усавршавали дигиталне компетенције.

Комплетан материјал са одржаних сусрета се налази на званичном сајту Крос РТС  http://krosrts.rs/obrazovni-krug

Иди на врх

Pin It on Pinterest