fbpx

Нушићевци у посети парку Свибор

У Недељу 18. октобра ученици верске наставе имали су велику част и привилегију да буду гости код председника  СВИБОР-а господина Радивоја Радуловића у  отвореном парку на земунском кеју.
 
Нушићевци у пратњи својих родитеља са великим нестрпљем су чекали овај диван дан у парку Свибор. 
У породичној атмосфери домаћина овог дивног дома брата Радивоја, супруге Марије и дивне деце Александре, Страхиње, Јоване и Богдана целокупан дан добио је узвишени смисао. 
 
Београдски витешки парк СВИБОР је тематски средњовековни парк. Креиран је у сарадњи Српских витезова и Руских богатира. Ради са благословом Српске Православне Цркве. 
 
У СВИБОР витешком парку поред много занимљивих, справа, опреме и тренажера, налазе се две велике знаменитости, велики православни крст и чувена туристичка атракција Београда, средњовековна лађа Славјана која је препловила 7 мора и преко 7.000км са севера Русије до Београда.
 
У парку се традиционалнo  организују витешки тренинзи , надметања, међународни витешки турнири, наступи светских рекордера и прославе великих празника. 
Деца су имала имала јединствену   прилику да се по први пут упознају са свим витешким оруђима које су користили наши преци за одбрану од непријатеља кроз векове. 
Деца су имали прилику да гађају копљем, да гађају стрелом из лука, меканим оруђем да  погађају дрвени котур на даљину, мачем да вежбају снагу и прецизност… 
Имали су прилику да на кратко буду витезови и да се науче витешком и часном борењу које се баштинила у српској средњевековној култури, кроз времена па све до данас као принцип одбране од непријатеља
Узвишеност витешког позива је у части, чистоти и лепоти његовог позива. 
Витез је позван да буде храбар, неустрашив, пожртвован али изнад свега праведан и правдољубив служећи ономе који му живот даје Господу Богу који се открива у Личности Све Свете Тројице. 
Што му потврђује и његов гвоздени шлем на којем стоје четири иконице са ликом Свете Тројице, Пресвете Богородице, Светога Ђорђа и Светог Димитрија.
Овако узвишени позив витеза, темељи све око њега утврђујући морални кодекс друштва у целини. 
 
У наставку дивног витешког дана после великог броја активности где је свако имао прилику да покаже брзину, вештину и снагу. 
Капетан брода укрцао је све мале витезове и њихове принцезе на брод Славјана. 
Трубом је огласио полазак брода ка Калемегдану. 
Чудесним бродом који враћа човека у време Немањића, наочиглед свих осетио се мир и тишина међу свим присутним. 
Остало се без даха, плаветнило Дунава и Саве као артерије Београда оставили су нас без речи. 
 
Упустили смо се у чудесну авантуру кроз векове, капетан Радивој поносно је управљао лађом, подсећајући нас да смо потомци Цара Лазара. 
У миру и неизразивој срећи, труба се огласила за пристанак у мирну луку. 
Искрцали смо се. 

Обукли смо за крај нашег дружења витешку одећу како бисмо макар на тренутак остали у том времену. 

Једна заједничка слика овековечила је овај тренутак у вечности. 

Остаје нам жеља да што пре поново будемо у Свибор парку, до тада желимо да се захвалимо дивној породици Радуловић:
Александри и Јовани принцезама 21. века , Страхињи и Богдану јунацима нашег доба, мами Марији и оцу Радивоју који нас својом љубављу пригрлише  примером да ако верујеш у оно што радиш, да је све могуће у Христу Исусу који нам живот даје. 
 
Вероучитељ Владимир Радовић
Иди на врх

Pin It on Pinterest